Wat moet u weten als u uw dak wilt vervangen?
Een dak heeft doorgaans een betrekkelijk lange levensduur. Dit komt allereerst doordat een dak bestaat uit een stevige constructie. Daarbij komt dat er dakbedekking wordt aangebracht om u en de constructie te beschermen tegen wisselende weersomstandigheden. De meeste dakbedekking gaat tegenwoordig tientallen jaren mee. Toch kan het zijn dat uw dak aan vervanging toe is. Soms volstaat het om enkel de dakbedekking te vervangen. Het kan echter ook zo zijn dat u uw complete dak moet vervangen. Deze dakdekker uit Zwolle geeft hieronder per situatie aan waar u op moet letten.
Dakbedekking vervangen
Bij het vervangen van dakbedekking moet u allereerst weten dat er verschillende soorten zijn. Komen er nieuwe pannen op uw hellende dak? Dan kunt u kiezen uit dakpannen van klei of van beton. Het voornaamste verschil zit hem in de levensduur. Dakpannen van klei gaan om en nabij de 50 jaar mee, betonnen dakpannen 30 jaar. Voor een plat dak kunt u kiezen uit bitumen, pvc en EPDM. De eerst twee soorten dakbedekking hebben een levensduur van 25 jaar, terwijl EPDM ongeveer 40 jaar meegaat. Ook moet u goed nagaan of u de dakbedekking zelf gaat vervangen of dat u dit laat doen. Gaat u zelf aan de slag? Besef u dan goed dat de dakbedekking juist moet worden aangebracht. Gebeurt dit niet? Dan ontstaat er vast en zeker een lekkage.
Nieuwe constructie
In sommige gevallen is het vervangen van de dakbedekking alleen niet voldoende. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de constructie is aangetast. Uw dakconstructie kan op verschillende manieren aangetast worden. Is er een lekkage geweest? Dan kan het houtwerk van de constructie langdurig zijn blootgesteld aan water. Hierdoor is het hout mogelijk gaan rotten. Dit vermindert de draagkracht van de constructie, waardoor instortingsgevaar op de loer ligt. Het hout kan ook aangetast zijn door ongedierte, zoals houtworm. In beide gevallen doet u er goed aan (een deel van) uw dakconstructie te vervangen. Weet wel dat het vervangen van uw constructie niet goedkoop is. Dit geldt zeker wanneer het om de gehele constructie gaat. Zorg er daarom voor dat u eerst weet of het financieel haalbaar is voordat u begint met de werkzaamheden.