Maximale Hypotheek Berekenen


Maximale hypotheek berekenen

 

Een huis kopen is duur. Het is daarom verstanding om een hypotheek te nemen, zodat er niet in één keer een groot bedrag geïnvesteerd hoeft te worden voor de woning. Een hypotheek is een bedrag dat geleend wordt voor de aankoop van een woning. Wanneer er een huis gekocht gaat worden is het handig om te weten wat de maximale hypotheek is, want dan kan er gekeken worden of de koopprijs van het huis financieel wel haalbaar is.

De maximale hypotheek wordt vastgesteld door de hypotheekverstrekker en gebaseerd op een aantal factoren. De belangrijkste factor is het maandelijkse inkomen van de hypotheekzoeker. De hypotheekverstrekker wil na het afsluiten van de hypotheek maandelijks een bedrag ontvangen waardoor de hypotheek afbetaald kan worden. Wanneer iemand niet genoeg inkomen heeft om het terug te kunnen betalen heeft de verstrekker een probleem. Hierom wordt er gekeken naar het maandelijkse inkomen. Ook wordt er gekeken naar het inkomen van de partner. Daarbij wordt ook gekeken wat de maandelijkse lasten zijn. Dit zijn de rekeningen en andere kosten die maandelijks gemaakt worden. Door deze van het maandelijkse inkomen af te halen ontstaat er een lager maandelijks inkomen.

 

Soms hebben hypotheekaanvragers geld apart staan op spaarrekeningen. Om de maximale hypotheek te berekenen moet ook met deze factor rekening gehouden worden. Wanneer iemand in geldproblemen komt kan deze namelijk de spaargelden opnemen, zodat de hypotheek betaald kan worden. Daarnaast zijn de looptijd en het rentepercentage ook factoren die meeberekend worden. De looptijd van een hypotheek is gemiddeld dertig jaar. Het rentepercentage verschilt bij de verstrekkers. Deze rente komt bovenop het bedrag dat maandelijks terugbetaald moet worden om de hypotheek af te lossen. Hier moet dus ook rekening mee gehouden worden om te weten hoe hoog het bedrag is dat de hypotheekaanvrager maandelijks kan aflossen. Daarnaast is ook de waarde van het huis belangrijk. De hypotheek zal nooit hoger zijn dan de prijs van het huis.