Woning

Hoe betaal je de verbouwing van je huis?

Gezinsuitbreiding op komst, een hobby die veel plaats inneemt of behoefte aan net iets meer ruimte: er kunnen allerlei redenen zijn om je huis te willen verbouwen. Een vraag die beantwoord moet worden voor je aan de slag kunt gaan of de aannemer kunt gaan bellen, is hoe je de verbouwing gaat betalen. Een kleine verbouwing kun je misschien nog bekostigen van je spaargeld. Wordt de klus wat groter, dan kun je kijken of je hypotheek mogelijkheden biedt voor de financiering. Door een verbouwing wordt je huis meestal meer waard en daarmee kan het goed als onderpand dienen voor een hogere hypotheek. Wanneer je tegelijk verduurzaamd door isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, dan bespaar je ook nog eens op je woonlasten. Heeft je huis nu al overwaarde, dan is een tweede hypotheek meestal geen probleem. Je hypotheekverstrekker zal waarschijnlijk snel akkoord gaan.

Je hypotheek als financiering van de verbouwing

Er zijn twee mogelijkheden wanneer je je hypotheek wilt inzetten voor de financiering van je verbouwing. Je kunt je bestaande hypotheek verhogen. Dan gelden voor de verhoogde hypotheek dezelfde voorwaarden, zoals de hoogte van de rente, als voor de eerdere hypotheek. Je kunt ook een tweede hypotheek voor verbouwing afsluiten. Dan gelden er nieuwe voorwaarden, zoals een nieuw rentetarief. Bij een relatief lage rentestand kan dat gunstiger zijn dan de bestaande hypotheek verhogen. Dit klinkt simpel, maar het advies van de hypotheekadviseur is hierbij wel van cruciaal belang. Door allerlei belastingregels kan het net anders uitpakken dan je zelf denkt. Een online berekening kan niet alle specifieke kenmerken van jouw individuele situatie meenemen in de berekening. Gebruik de uitkomst van de online tool vooral als een manier om beter het gesprek met je hypotheekadviseur aan te kunnen gaan.

Het hypotheekbedrag berekenen

Voor de definitieve cijfers zul je dus een afspraak met je hypotheekverstrekker moeten maken, maar je kunt online wel heel gemakkelijk een indicatie krijgen van de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen. Het hypotheekbedrag berekenen kan met een aantal belangrijke gegevens: je inkomen, de hoogte van het bedrag dat je wilt lenen, de rentestand en de looptijd van de lening. Vergeet niet dat schulden en het betalen van alimentatie een negatieve invloed hebben op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen. Wanneer je een partner hebt met een eigen inkomen dat je ook bij de berekening mee kunt nemen, dan vergroot dat de mogelijkheden om te lenen. Met al deze variabelen kun je met een online tool een inschatting maken van de hoogte van de tweede hypotheek die je wilt afsluiten.