Financiën en Verzekeringen

Je huis laten taxeren? Zo pak je het goed aan

Ben jij een woningbezitter? Wil je gaan verhuizen? En wil je in het kader daarvan je huis laten taxeren? Je wilt je huis verkopen en je wilt graag weten wat de waarde van je huis is. Een huis laten taxeren is de meest accurate manier om achter de waarde van je huis te komen. Maar hoe werkt het precies? Wat moet je allemaal doen voordat de taxateur komt? Geen paniek, met deze tips ben je goed voorbereid voor als je je huis laat taxeren.

Maak je huis netjes en schoon

Je wilt natuurlijk dat je huis goed overkomt bij de taxateur. Maak daarom je huis netjes en schoon. Dit betekent niet dat je alles moet opruimen, maar dat de taxateur rustig door je huis kan lopen en alles kan bekijken zonder dat hij/zij zich zorgen hoeft te maken over losse spullen. Dit geldt ook voor schoonmaken, het is zonde als de taxateur je huis minder waard inschat omdat het vuil is.

Zorg voor documentatie

Het is altijd handig om documentatie te hebben van je huis, denk aan bouwtekeningen van het pand of de verbouwingen die je hebt gedaan. Dit maakt het voor de taxateur makkelijker om je huis goed te kunnen beoordelen. Dit geldt ook voor eventuele rapporten die je hebt ontvangen bij de aankoop van je huis.

Repareer kleine mankementen

Heb je kleine mankementen in huis, zoals een losse deurklink of een kapot raam? Zorg ervoor dat je deze mankementen eerst repareert voordat de taxateur langskomt. Deze mankementen kunnen namelijk invloed hebben op de waardebepaling van je huis.

Leg je verwachtingen uit aan de taxateur

Vertel de taxateur duidelijk wat je verwacht van de waardebepaling van je huis. Wil je bijvoorbeeld snel verkopen of wacht je liever totdat je het juiste bod krijgt? Het vertellen van je verwachtingen geeft de taxateur een betere indruk van wat hij/zij moet doen om tot een realistische waarde te komen.

Onderzoek de prijsontwikkeling van vergelijkbare huizen

Het kan altijd handig zijn om te weten wat de prijsontwikkeling is van vergelijkbare huizen in dezelfde buurt. Zo krijg je een beter beeld van wat de waarde van je huis kan zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat je meteen de hoogste prijs moet verwachten, maar het geeft je wel een realistische kijk op de markt en waar je staat als verkoper.

Samenvattend

Een huis laten taxeren kan een spannend proces zijn, zeker als je niet weet wat je kunt verwachten. Maar door deze tips ben je goed voorbereid en kun je met vertrouwen je huis laten taxeren. Zorg ervoor dat je het huis netjes en schoon houdt, documentatie bij de hand hebt en mankementen repareert. Leg duidelijk je verwachtingen uit aan de taxateur en vergelijk de prijsontwikkeling van vergelijkbare huizen. Zo ben je optimaal voorbereid om de waarde van je huis te laten bepalen en kun je met een gerust hart je huis verkopen.

Bron: Ooms

Ooms