Tips

Klantrelaties onderhouden

Tegenwoordig komt het weinig voor dat consumenten jarenlang een dienst of product afnemen bij een bedrijf. Samenwerkingsverbanden moeten daarom, meer dan vroeger, worden gekoesterd. Veel bedrijven door dit door evaluatie momenten in te plannen. Een voorbeeld hiervan is de NPS oftewel de Net Promoter Score.

Bij de Net Promoter Score wordt gekeken naar de klanttevredenheidsscore. Er wordt vooral gekeken naar de verhouding tussen het aantal klanten dat het bedrijf zou aanraden bij de naaste omgeving en de klanten die het bedrijf zouden afraden. De NPS is bedacht vanuit het idee dat mensen graag bedrijven aan elkaar aanraden.

De Net Promoter Score draait om het stellen van een simpele vraag namelijk “In welke mate zou u bedrijf X aanraden aan de naaste omgeving”. Het antwoord kan gegeven worden op een schaal van 0 tot 10.

Daarna wordt de Net Promoter Score verdeeld in drie groepen;

  • 9 of 10 zijn de promoters
  • 7 of 8 zijn de passief tevreden mensen
  • 6 of lager zijn de mensen die niet tevreden zijn en je bedrijf niet zullen aanraden

Door de NPS maandelijks naar klanten te mailen heb je een maandelijks evaluatie moment en kan je in de gaten houden of klanten ontevreden zijn. Hier kan je gelijk op inspringen door een gesprek in te plannen waarin je erachter kan komen waarom mensen ontevreden zijn.

Daarnaast is het belangrijk dat je behaalde successen belicht en samen met je klanten viert. Hier valt ook onder een klant jubileum. Is je klant vijf jaar klant, schroom dan niet om ze uit te nodigen voor een etentje of een lunch.

Daarnaast blijven relatiegeschenken heel belangrijk. Het zijn kleine attenties die ervoor zorgen dat je klant zich speciaal voelt en blijft voelen.

Ben je op zoek naar inspiratie als het gaat om relatiegeschenken of promotie artikelen om aan je klanten te geven? Kijk dan even op Maxilia.nl!