geld

Minilening: Klein is het nieuwe groot

Nu een baan van negen tot vijf en het traditionele huisje-boompje-beestje niet meer de norm is in onze maatschappij lijkt het alsof we andere beslissingen gaan maken. We worden bewuster. Bewuster in onze keuzes, bewuster van de mogelijkheden die we hebben, bewuster van onze prioriteiten. Wie om zich heen kijkt ziet een duidelijke trend, we willen meer vrijheid en minder vaste kosten. Werken om te leven in plaats van leven om te werken. Vrije tijd wordt voor veel mensen inmiddels als belangrijker ervaren dan mooie dure spullen of de nieuwste telefoon. Klein is het nieuwe groot. Kijk bijvoorbeeld eens naar het minilening.

 

Vrijheid, blijheid

Vorige eeuw was het nog helemaal wat veel mensen wilden, een fijn ruim huis, met veel comfortabele spullen en een ruim krediet bij de bank. Maar nu onze economie soms piept en kraakt onder al dat gewicht gaat bij veel mensen de knop om. We willen flexibeler werken, minder volle werkweken en meer leven voor minder geld.

 

Een minilening, snel geregeld, weinig gedoe.

In dezelfde trend past het minikrediet, de mogelijkheid om zonder poespas even een klein bedrag te lenen, zonder het hebben of houden van een rekening.  Je leent geld, je betaalt het een of twee maanden later terug en je bent er weer vanaf. Voor veel mensen ideaal om even een korte periode te overbruggen zonder moeilijke telefoontjes naar de bank, het invullen van lastige formulieren en het tonen van loonstroken. Zelfs een toetsing  bij het BKR is vaak geen issue. Banken zijn, even los van de wereldwijde kritiek op de manier waarop ze met leningen omgaan, altijd nog logge apparaten. Geld lenen betekent doorgaans een nieuwe rekening openen en lang lopende aflossingen, die uiteindelijk vooral voor de consument stilletjes kostbaar uitpakken. Bij een minilening leen je doelgericht geld voor een korte periode en los je dit ook snel weer af. Hartstikke fijn voor zzp-ers en andere zelfstandigen zonder regelmatig inkomen. Je weet dat er weer een uitbetaling aan komt, maar je moet even een maandje zien te overbruggen.

 

Simpel

Online zijn er inmiddels volop mogelijkheden om een minilening af te sluiten, zelfs al beginnend bij 50 euro, oplopend tot 2500 euro. De rente is met 14 procent wel hoger dan bij een reguliere bank, maar wie inderdaad met één of twee maanden terugbetaalt is vele malen goedkoper uit dan met een langlopend krediet. Een klein bedrag lenen kan vrij simpel online, het geld staat doorgaans nog dezelfde dag op je rekening. Aan het einde van de afgesproken periode ontvang je simpelweg een factuur die je via Ideal kunt betalen. Je koopt dus even wat financiële ruimte. Heb je de factuur betaalt ben je er weer helemaal vanaf en ga je weer lekker verder met je echte leven. Want vrijheid blijft ten slotte blijheid.