financieel

Onderzoek naar aandelen

Aandelen zoeken lijkt veel op het uitkiezen van een auto. Je kunt jezelf laten leiden door technische specificaties van de auto. Maar het is ook van belang hoe je auto er uit ziet, welke reputatie de fabrikant heeft en of de bekleding het hondenhaar een beetje verbergt. Elke zaterdagmiddag de stoelen weer stofzuigen is namelijk niet voor iedereen weggelegd.

En met aandelen gaat het net zo. Er worden meerdere vragen gesteld die men kan beantwoorden waardoor je een beter beeld krijgt van het bedrijf achter een aandeel. Hiervoor hebben beleggers ook een naam: fundamentele analyses.

Maar hoe doe je nou dit speurwerk naar het bedrijf? Waar let je op? In dit artikel delen we een paar tips zodat je zelf verder kunt speuren om uiteindelijk een betere keuze te maken. Wie weet waar de zoektocht eindigt!

Voorbeeld

Laten we een voorbeeld nemen uit de werkelijkheid. En om specifieker te zijn, laten we kijken naar populaire aandelen in Nederland. Een bedrijf dat veel mensen wel kennen is Boskalis, of voluit Koninklijke Boskalis Westminster N.V. Een kleine baggeraar uit Sliedrecht dat nu een wereldwijd bedrijf is geworden en overal infrastructurele projecten uitvoert.

Belangrijke data

De bekendste data van allen is de nettowinst. Winst is de opbrengst minus kosten. Dat lijkt simpel, en is ook makkelijk te berekenen door de gemiddelde particuliere belegger. Bovendien vind je de winst van beursfondsen terug op de resultatenrekening. Ook delen bedrijven deze info vaak zodat ze de winst per aandeel kunnen tonen.

Winstmarge is het volgende cijfer waar beleggers naar kunnen kijken. Hier deelt men ofwel de nettowinst dan wel de brutowinst door de omzet. Een lage marge kan duiden op hoge vaste kosten of oplopende variabele lasten. Een lage marge kan ook duiden op een markt met veel concurrentie. De consument kan immers zonder veel moeite naar een andere aanbieder stappen.

Of bedrijven zich in een markt begeven met veel concurrentie, of dat het bedrijf relatief gezien hoge vaste lasten heeft, is interessant voor beleggers om beter te onderzoeken. Dit, samen met nog een hele trits andere cijfers zoals of het bepaalde subsidies ontvangt, kunnen een goed beeld geven van de financiële gezondheid van het bedrijf.

De andere kant

Het is vrij vanzelfsprekend dat deze lijst aan ‘essentiële’ cijfers heel lang kan worden. Het is dus belangrijk om ook een andere kant te onderzoeken, namelijk de hele simpele vraag: Hoe verdient het bedrijf geld?

 Soms ligt het voor de hand, zoals bij een kledingwinkel die zich voornamelijk bezighoudt met het verkopen van kleding. Soms is dat niet het geval, zoals fastfoodketens die vooral hun winst behalen met het verhuren van hun locaties aan franchisenemers. De verkoop van frietjes en hamburgers is dus langzaamaan op de tweede plek gekomen. Zulke bedrijven zullen dus naast de voedselprijzen ook de prijzen van vastgoed in de gaten moeten houden.

En jij, als belegger moet hier ook enige kennis van hebben wil je een goede beslissing kunnen maken. In het geval van Boskalis denk je vast snel aan baggeren. Maar weet je precies wat het bedrijf allemaal nog meer doet, en wat bijvoorbeeld de meeste omzet genereert? Als je dit helder hebt, begrijp je iets beter wat het aandeel doet stijgen of dalen.