Woning

Dit zijn de voordelen van een schone schoorsteen

Heeft u een houtkachel thuis? Dan maakt u hier in de herfst- en wintermaanden ongetwijfeld veelvuldig gebruik van. Logisch, want met zo’n kachel kunt u vaak een aangename temperatuur creëren in bijvoorbeeld uw woonkamer. Daarbij komt dat uw cv-ketel niet of nauwelijks nog hoeft te werken. Hierdoor bespaart u behoorlijk wat energie. U moet weliswaar hout hebben, maar dit is aanzienlijk goedkoper dan gas. Vergeet overigens niet om jaarlijks de schoorsteen van uw houtkachel te laten vegen. Deze Belgische schoorsteenveger vertelt hieronder wat de voordelen van een schone schoorsteen zijn.

De kans op een schoorsteenbrand is minimaal
Verbrandt u geregeld nat of vochtig hout? Dan komt er bij de verbranding creosoot vrij. Deze zwarte, stroperige substantie kan aan de binnenzijde van uw rookkanaal blijven kleven. Bij een temperatuur van om en nabij de 500 graden vliegt dit in brand. Deze temperatuur wordt gemakkelijk bereikt in een rookkanaal. Om het creosoot te verwijderen, laat u uw schoorsteen vegen. Eén van de voordelen van een schone schoorsteen is dus dat de kans op een schoorsteenbrand stukken kleiner wordt. Het is overigens niet aan te raden om zelf uw schoorsteen te vegen. Waarom niet? Omdat u niet over de hulpmiddelen en kennis beschikt om dit goed te doen. De kans is zodoende groot dat uw schoorsteen niet goed schoon wordt.

De rook wordt op de juiste afgevoerd
Naast creosoot kan er ook andere rommel op gaan hopen in uw schoorsteen. Uiteraard is het zaak om ervoor te zorgen dat uw schoorsteen goed schoon is. Naast de minimale kans op een schoorsteenbrand weet u bij een schone schoorsteen ook zeker dat rook juist wordt afgevoerd. Dit is natuurlijk wel zo prettig. Indien er obstakels in het rookkanaal zitten zoekt de rook mogelijk een andere uitweg. Staat de houtkachel in uw woonkamer? Dan is de kans groot dat uw woonkamer zich steeds verder vult met rook. Hier zit u uiteraard niet op te wachten, want dit is niet goed voor uw gezondheid. Nog een goede reden dus om te zorgen voor een schone schoorsteen door een Genkse schoorsteenveger!