financieel

Hoe regel je schuldsanering voor bedrijven in Huizen?

Om schuldsanering te regelen voor bedrijven in Huizen zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen. Zo moet je eerst opzoek gaan naar een schuldhulpverlener die jou kan helpen bij het in kaart brengen van de schulden die je hebt. Deze hulpverlener kan je regelen via de gemeente of de Kredietbank. De hulpverlener gaat eerst met jou in gesprek, soort intake gesprek, over de situatie waarin jij verkeerd met je bedrijf. Het gaat hierbij om het soort bedrijf dat je hebt, wat je inkomsten zijn binnen het bedrijf (en eventueel privé) en wat de uitgaven zijn inclusief de schulden die je hebt staan bij de schuldeiser.

Na het intake gesprek

Als alles duidelijk en overzichtelijk is voor de hulpverlener, dan zal hij of zij in gesprek gaan met de schuldeiser. Vaak wordt er dan een voorstel gedaan om de schuld af te lossen binnen een tijdsbestek van drie jaar. In die drie jaar moet je maandelijks een bedrag afstaan aan de schuldeiser. Na deze drie jaar kan het zo zijn dat er een bedrag open blijft staan. Wanneer het gaat om een schuldsanering, dan betekent dat dat de schuld wordt kwijtgescholden.

Het traject dat je dan doorloopt, heet het minnelijk traject. In sommige gevallen gaat de schuldeiser niet akkoord met het voorstel van de schuldhulpverlener. 

De schuldeiser gaat niet akkoord

Wanneer dit het geval is, dan moet jij met je financiële overzicht naar de rechter toe en kan er een dwangakkoord geregeld worden. Als dit echt niet werkt dan gaat de rechter aan de slag met jouw financiële situatie om te kijken of de schuld gesaneerd kan worden. In beide situaties is het belangrijk dat je als persoon en als bedrijf open en eerlijk blijft over de financiële situatie. Als er wijzigingen ontstaan in de inkomsten en uitgaven is het van belang dat je dit doorgeeft aan de schuldhulpverlener. Dit zorgt er voor dat je voldoende geld overhoud om in je eigen levensbehoeften te kunnen voorzien.