financieel

Wat kun je met het kapitaal van jouw lijfrenteverzekering?

Een paar jaar geleden kocht ik een lijfrenteverzekering en betaalde ik jaarlijks hoge premies, nu komt mijn kapitaal vrij. Maar wat ik daar eigenlijk mee? Wat doe je zodra belastingregels en producten zijn veranderd? Elk jaar staan ​​duizenden mensen voor het probleem hoe ze het vrijgekomen lijfrentekapitaal het beste kunnen gebruiken. Geschat wordt dat we op deze manier in totaal zo’n 4 miljard euro hebben bespaard. 

Meestal komt er een aanvullend pensioen tot stand. Het doel van een lijfrente is om de vrijgekomen middelen te gebruiken om tijdelijke of levenslange uitkeringen te kopen van verzekeringsmaatschappijen, banken of vermogensbeheerders. Daarom lopen lijfrentes lang: u bouwt eerst meerdere jaren kapitaal op, en daarna spendeert u meerdere jaren.

Het voordeel van een lijfrente

Normaal gesproken kunt u de betaalde lijfrentepremies aftrekken van de inkomstenbelasting, maar als de lijfrente vrijkomt, moet u alsnog belasting betalen. Lijfrenten hebben mogelijke voordelen omdat u na de AOW-leeftijd de belasting in de eerste en tweede fase heeft verlaagd. Wie eerder de betaling regelt (ook wel woon-werkverkeer genoemd), moet in principe direct een regeling treffen met de Belastingdienst. Het doel van de lijfrente is om de vrijgekomen middelen te gebruiken om tijdelijke of levenslange uitkeringen van de verzekeringsmaatschappij te kopen. 

Vergelijkbare fiscale voordelen

Voortdurende opbouw betekent meestal dat het vrijgekomen lijfrentekapitaal wordt omgezet in banksparen. Door de lage rente en relatief hoge kosten worden verzekeringsproducten nu uit de markt geprijsd. Banksparen hebben vergelijkbare fiscale prikkels en geen dure verzekeringselementen. Het geld wordt op een bevroren spaarrekening gestort en het kapitaal kan blijven groeien of worden gebruikt voor distributie. Bij een bankspaarrekening heeft u de keuze tussen variabele spaarrente en vaste spaarrente. Nu is er bijna geen verschil tussen de twee rentetarieven, dus veel mensen kiezen voor flexibele rentetarieven. Op deze manier is het altijd mogelijk om het saldo vast te zetten op een vaste rente. Na het bereiken van de AOW-leeftijd kunt u maximaal vijf jaar blijven sparen.