Financiën en Verzekeringen

Wat zijn precies bedrijfsfinancieringen

Als ondernemer ben je dagelijks druk genoeg met alle bezigheden binnen je bedrijf. Gefocust op de groei en ambities van je bedrijf en ondertussen kijkend naar nieuwe kansen in de markt. Indien je niet het kapitaal hebt om deze kansen te verzilveren, kan je ervoor kiezen om een bedrijfsfinanciering aan te gaan. Hierbij gaat het om zakelijke kosten van het bedrijf. Ook voor startende ondernemers is het mogelijk om een bedrijfsfinanciering te regelen. Er zijn vele soorten bedrijfsfinancieringen. Naast de verschillende constructies, brengen de verschillende soorten ook andere rechten en plichten met zich mee. Maar welke past het best bij jouw bedrijf?

bedrijfsfinancieringen

Bedrijfsfinanciering via de bank

Via de bank kan je als ondernemer een zakelijke lening afsluiten. Deze lening wordt ook wel een bedrijfslening genoemd. Meestal gaat dit om leningen met een lineaire aflossing. Aflossingsvrije leningen dateren voornamelijk uit de periode voor de Kredietcrisis van 2008. Banken hebben daarnaast nog meer financieringsopties die bedoeld zijn voor verschillende investeringen.

Bedrijfsfinancieringen via crowdfunding

Om de financiering via crowdfunding te regelen, heb je als ondernemer verschillende opties. Zo kan je de financiering middels een voorverkoop regelen, waarbij afnemers je product tijdens de ontwikkelfase al kopen. Hierbij wordt het product goedkoper dan de toekomstige consumentenprijs aangeboden. Ook biedt crowdfunding de kans om aandelen van je bedrijf te verkopen. Tot slot kan je door crowdfunding een lening krijgen via investeerders. Deze manier van crowdfunding wordt ook wel crowdfinance genoemd.

Bedrijfsfinancieringen via de overheid

Ook de overheid heeft verschillende opties voor bedrijfsfinanciering. Het ministerie van Economische Zaken levert bijvoorbeeld het Innovatiekrediet. Het Innovatiekrediet is risicodragend voor het bedrijf, maar dient alleen te worden terugbetaald indien de ontwikkeling is geslaagd. Daarnaast staat het ministerie via de Borgstelling MKB-kredieten deels garant voor bedrijven die een zakelijke lening willen afsluiten. Dit geldt echter voor bedrijven met maximaal 250 werknemers. Daarnaast heeft het ministerie van Economische Zaken ook de Vroege Fase Financiering ontwikkeld. Deze financiering is een zakelijke lening die ervoor moet zorgen dat bedrijven hun ideeën van de planfase naar de startfase krijgen. Over deze lening wordt rente betaald.