financieel

Voordelen van het oversluiten van een hypotheek

Een lange tijd zat er een taboe op het oversluiten van je hypotheek. Want dan moet je toch torenhoge boetes betalen? Nou in de praktijk valt dat dus best wel mee. We leven in een tijd waar de rentes ontzettend laag zijn. Toch weerhouden nog vele mensen zich ervan om hun hypotheek te laten oversluiten naar deze lage rente omdat ze bang zijn voor een hoge boete.

hypotheek gaan oversluiten

Ten eerste het klopt dat je een boete betaald voor het oversluiten van je hypotheek. Maar als je echt in de cijfers gaat duiken betaal je een veel lagere boete dan dat je de resterende jaren nog aan rente zou moeten betalen. Het is dus eigenlijk een investering die je nu doet zodat je de komende jaren veel lagere maandlasten hebt. Waarbij je onder aan de streep minder geld betaald aan de bank dan wanneer je met je huidige rentepercentage door zou gaan.

Wat bedoelen we precies met het oversluiten van je hypotheek? Met oversluiten bedoelen we eigenlijk niet meer dan het aanpassen van je hypotheek. Zo kan je je hypotheek aanpassen naar een lagere rentestand, maar ook van hypotheekvorm veranderen. Je kan zelf eenvoudig bij je bank de hoogte van de boeterente opvragen. Deze is namelijk situatie afhankelijk. Zo kan je voor jezelf makkelijk de reken som maken of je er vollediger mee uit bent. Vind je het spannend om dit zelf te doen? Dan kan je ook altijd een hypotheekadviseur inschakelen. Deze kijken graag met je mee.

Wanneer je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kan je tussentijds eens kijken of je doormiddel van aflossen als onder een bepaald percentage bent gekomen waardoor je alsnog recht hebt op NHG. Je komt dan in een lagere risicogroep en betaald ook minder rente.

Wanneer je een hypotheek gaan oversluiten ga je weer naar de notaris. De notaris haalt jouw oude hypotheek eruit en schrijft jouw nieuwe hypotheek in bij het kadaster. Trek de stoute schoenen aan en ga er mee aan de slag. Want één ding is zeker in veel gevallen verdient het oversluiten van hypotheek zich zeker terug!