financieel

Zaken waar je mee te maken krijgt als je je huis te koop zet

Als je al lang in hetzelfde huis woont, kan het een mooie nieuwe stap zijn om te verhuizen. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken naar wat voor huizen jij zou kunnen betalen als je je huidige huis verkoopt. Wanneer je wilt weten welke huizen er op dit moment te koop staan, kun je op het internet kijken op verschillende sites waar mensen hun woning te koop aanbieden. Het is dus heel makkelijk om een beeld te krijgen van de huizen die je op dit moment zou kunnen kopen. Je moet dan natuurlijk wel weten hoeveel geld je kunt uitgeven aan de woning. Daarom moet je eerst bepalen wat de waarde van jouw woning op dit moment is. 

De waarde van je woning bepalen

Wanneer je overweegt om je woning te koop te zetten, is het van belang om goed na te denken over wat de huidige waarde van je woning is. Op die manier weet je ook hoeveel geld jij ongeveer zou kunnen besteden aan een huis. Zo kun je gaan kijken naar de woningen die voor jou betaalbaar zijn. Daarom is het slim om op zoek te gaan naar huizen die vergelijkbaar zijn met die van jou. Je kunt dan zien wat de vraagprijs voor deze huizen is waardoor je een beter beeld krijgt van de waarde van woningen in de huidige markt. Het is lastig om de precieze waarde van je woning te bepalen aangezien er waarschijnlijk geen woning precies hetzelfde is. Bovendien is het ook van belang om rekening te houden met de plaats van het huis. Als deze in een stad staat, is de kans groot dat dit huis meer waarde heeft dan een soortgelijk huis in een klein dorp. 

WOZ waarde

Naast het vergelijken van andere woningen kun je ook op een andere manier een indicatie krijgen van de waarde van je woning. Het is namelijk zo dat de gemeente ook een inschatting maakt van de waarde van je woning. Deze inschatting is vaak niet helemaal correct, maar dit is toch een indicatie van de waarde van je woning. Je kunt je WOZ waarde opzoeken op het internet. Er is namelijk een site waar je allerlei kadasterdata kunt vinden die handig zijn om te weten. Je kunt op deze site bijvoorbeeld ook een digitale kadastrale kaart vinden. Dit kan in veel gevallen erg handig zijn en daarom is het fijn om eens een kijkje te nemen op deze site. 

Makelaar

Als je je huis wilt verkopen, kan de hulp van een makelaar goed van pas komen. Deze kan je helpen bij het bepalen van de waarde van je woning, maar het is ook fijn om hulp te krijgen van een makelaar wanneer je een bezichtiging organiseert voor het huis. Bovendien zorgt een makelaar voor al het contact met mensen die interesse hebben in jouw huis waardoor jij veel minder moeite hoeft te doen om je woning te verkopen. Dit is erg fijn aangezien dit je een hoop werk scheelt.