Uncategorized

Geld lenen kost geld

Geld lenen kost geld is de slogan die je overal hoort als het gaat om een geldlening. Denk aan een hypotheek, zakelijke lening, maar ook bijvoorbeeld een lease. Al deze vormen van financieren zijn leningen. Hierbij heb je te maken met een rente en daardoor kost het lenen van geld dus ook geld. In dit artikel gaan we in op deze slogan en de verschillende financieringsvormen.

Geld lening

Een geld lening is natuurlijk de meest voor de hand liggende vorm van lenen. Dit kan zowel privé als zakelijk. Je gaat naar een bank toe en vraagt om een geldbedrag. In veel gevallen moet je dan aangeven waar je het geld voor nodig hebt. Wordt je plan goedgekeurd? Dan krijg je een geldlening. Hierbij wordt er een looptijd en afbetalingstermijn afgesproken. Ook krijg je een rentebedrag gebaseerd op het risico en de looptijd.

Hypotheek

Een hypotheek is ook een lening. Je leent een bedrag bij een bank en zij geven jou, na uitgebreide krediet check, het bedrag om een huis van te kunnen kopen. Heb je al een huis? Dan kan je ook een hypoheek afsluiten om je huis mee te verbouwen. De looptijd van een hypotheek is standaard 30 jaar en je krijgt een vast rentepercentage gebaseerd op de periode.

Leasen

Leasen is een vorm van lenen waar men wellicht niet meteen aan denkt. Je leent als het ware geld van de leasemaatschappij voor het rijden van een auto, het aanschaffen van een nieuwe machine of om je huis duurzaam te maken. Hiervoor betaal je een vast maandelijks bedrag aan rente plus aflossing gedurende een afgesproken looptijd. De leasemaatschappij koopt voor jou het middel en jij kan het gebruiken. Afhankelijk van de financieringsvorm ben je aan het einde van de looptijd eigenaar van het gekozen middel.