Tips

Hoe kan ik mijn geld het beste beleggen?

Op dit moment zijn de spaarrentes erg laag. Mocht je je spaargeld voor een langere periode niet nodig hebben, dan kan beleggen een hoger rendement opleveren. Echter is dan de vraag waar je precies op moet letten en waar je moet beginnen. In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen. 

Is beleggen wel iets voor jou?

Mocht je overwegen om te gaan beleggen, dan adviseren wij dit alleen te doen als je het geld een langere tijd kunt missen. Weet je niet zeker of je jouw geld voor een langere periode kan missen, vraag dan eerst financieel hulp zodat je een plan kan opstellen. 

Er zijn namelijk genoeg alternatieven waar je misschien voorkeur aan wilt geven. Misschien kan je je spaargeld gebruiken om allereerst je hypotheek af te lossen. Wellicht wil je je spaargeld gebruiken om te sparen voor je pensioen. 

Zodra je hebt nagedacht over bovenstaande alternatieven is het ook goed om na te denken over de eventuele gevolgen. Het is belangrijk dat je niet wakker ligt als je geld opeens minder waard wordt. Beleggen is namelijk niet zonder risico’s en je deze risico’s kunnen nemen. 

Hoe wil je eigenlijk gaan beleggen?

Beleggen kan op verschillende manieren. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren de verschillende opties bekijkt. Je kan er namelijk voor kiezen om zelf te gaan beleggen, zonder enig advies. De tarieven voor het zelf beleggen zijn bij banken en brokers lager dan wanneer je belegt aan de hand van een advies. Het nadeel hiervan is dat je geheel alles zelf moet uitzoeken.

Er is dus ook een optie beleggen aan de hand van advies. Je kan er hierbij voor kiezen om een online advies, waarbij je een analyse krijgt van de belegging via een app of website, maar je kan ook een persoonlijk advies aanvragen aan een adviseur. 

Een andere opties is online beheer. Hierbij wordt jouw geld collectief belegd. Je kan zelf bepalen waar je het geld in belegd, bijvoorbeeld een mixfonds. Veel mensen die kiezen om hun geld te beleggen aan de hand van een online beheer, kiezen voor een mixfonds. Een mixfonds is namelijk een combinatie van verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen. Waar je wel op moet letten is dat je met de ene mixfonds meer risico loopt dan bij een andere. Je moet hier dus van tevoren even goed opletten. Het risico kies je namelijk zelf, maar de verzekeraar beheert de beleggen. 

Als laatste optie kan je kiezen voor individueel vermogensbeheer. Hierbij wordt je vermogen beheerd door een vermogensbeheerder, waarbij je persoonlijke begeleiding krijgt. Echter is deze optie mogelijk vanaf €100.000 inleg. Het voordeel hieraan is dat je vooraf bepaald waar de beheerder in mag beleggen. De beheerder gaat daarna hiermee aan de slag. De beheerder voert de transacties uit en is daarentegen verantwoordelijk voor het feit dat de beleggingen passen bij jou risicoprofiel. 

Hulp nodig?

Voordat je overweeg te gaan beleggen, laat je goed informeren over de voor- en nadelen. Beleggen is een risico!